Melsvasis gintaras

Melsvasis gintaras

Viena nuostabiausių ir mažiau žinomų rūšių – melsvasis gintaras. Tai visiškai natūralu: sakų susidarymo metu jų viduje vyko skirtingos cheminės reakcijos . Jei dirvožemyje buvo pirito, tai ir lėmė skirtingas spalvas bei atspalvius. Šiais laikais gintaras randamas daugiau nei 200 vietų visame pasaulyje. Net ir tų pačių augalų sakai gintaro susidarymo metu gali turėti skirtingas savybes ir spalvas, dėl atmosferos ir klimato poveikio.

Melsvasis gintaras pasitaiko tik vienas iš 10 000 gintaro gabalėlių. Tad šiuo retu ir prabangiu gintaru gali pasipuošti ne kiekvienas: ne tik dėl kainos, bet ir dėl jo retumo. Melsvojo gintaro itin retai aptinkama ir Baltijos jūroje, tačiau dažnai jis būna atvežtas iš Ukrainos (tai pats prabangiausias gintaras).Tiesa, mūsų gintaras bus pieniško, švelnaus žydro vos įžiūrimo atspalvio, o atvežtas iš kitų  kraštų gali būti itin ryškus. Tai lėmė skirtinga dirva, susidarymo sąlygos. Jei atvežtas iš Karibų ar Dominikos salų ,Meksikos tai jis nėra vertinamas, nes yra per jaunas gintaras.

Senovėje buvo tikima, kad retas melsvasis gintaras gali padėti kontroliuoti dvasias, orą, vandenį ir ugnį, suteikti dievų malonę. Todėl šio tipo gintaras buvo mėgiamas žiniuonių ir aukštųjų dvasininkų.